Skip to main content

Nieuws

Debat vrijwilligersbeleid

Het vrijwilligersbeleid raakt iedereen! Van de professional binnen een beroepsorganisatie tot en met de vrijwilliger van de voetbalclub!

KOM 10 MAART NAAR HET DEBAT!
Het PVOV wil, met het nieuw te vormen gemeentebestuur, een  gezamenlijk vrijwilligerswerkbeleid opstellen: voor het sociaal domein, leefomgeving, ruimtelijke ordening, sport en cultuur. Een betere samenhang betekent: een eenvoudige, doelmatige en krachtige samenwerking tussen de gemeente, vrijwilligersorganisaties en beroepsorganisaties.

Programma 10 maart, Theater de Garage:
Inloop 18 uur. Debat van 18.30 uur tot 20.30 uur
Er wordt ook een livestream aangeboden van 19.00 tot 20.00 uur. Voor beide geldt aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij bundelen burgerkracht, netwerken en kennis
Wij zijn de mensen die anderen helpen met armoede, schulden,
gezondheid, taalachterstand, basisvaardigheden of eenzaamheid. Bij ons staat de deur altijd voor je open. Ongeacht of je een vraag hebt, of gewoon even onder de mensen wilt zijn. Wij helpen mensen een eigen plekje te vinden in onze mooie gemeente. Dat doen wij samen met vele vrijwilligersorganisaties en beroepsorganisaties.

Samen voor Venlo
Met het nieuw te vormen gemeentebestuur willen wij meeschrijven aan een vrijwilligerswerk beleid. Ons doel: samenhang in het aanpakken van het sociaal domein, leefomgeving, ruimtelijke ordening, sport en cultuur. Samenhang tussen vele vrijwilligersorganisaties, beroepsorganisaties en de gemeente. Samen voor Venlo!

De waarde van vrijwilligersorganisaties
Als we willen dat álle Venlonaren mee kunnen doen in onze maatschappij, zijn er plekken nodig waar mensen laagdrempelig en veilig in contact kunnen komen met anderen. Dat vergroot hun wereld.
Vrijwilligersorganisaties bieden dit, op het gebied van welzijn, zorg, cultuur en sport. Hier kunnen mensen hun talenten vinden, vaardigheden ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen of herontdekken.
Wat er zo bijzonder is aan vrijwilligersorganisaties, is de burgerkracht waar de organisaties op draaien. Oftewel, burgers die zich inzetten voor hun medeburgers. Doordat deze vrijwilligers dagelijks in contact staan met Venlonaren, zien zij welke sociale vraagstukken aanwezig zijn in Venlo, hoe deze ervaren worden door de Venlonaren en hoe dit tot nieuwe initiatieven gevormd kan worden. Dit geeft veel vrijheid, flexibiliteit, creativiteit en laagdrempeligheid. Het zinvol en preventief inzetten van deze burgerkracht zorgt ervoor dat er op
langere termijn minder (of later) beroep wordt gedaan op
door gemeente betaalde ondersteuning.

Platform Vrijwilligers Organisatie Venlo
Gelukkig kent Venlo een breed scala aan vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor de Venlose gemeenschap. Van buurtbemiddeling, schuldhulpverlening en taallessen tot cultuur. Deze stichtingen draaien op gemotiveerde vrijwilligers. Het PVOV verbindt deze vrijwilligersorganisaties die ieder eigen doelstellingen, doelgroepen en activiteiten hebben. Zo bundelen we burgerkrachten, netwerken en kennis. En zo leveren we samen een levensbrede ondersteuning aan de Venlose gemeenschap.

Onze visie
De gemeente heeft deze partners nodig om maatschappelijke taken op te kunnen pakken. Het PVOV verbindt deze partners. Zo werken we aan een versnelde transformatie van het sociaal domein. Het is cruciaal dat er nu een nieuwe samenwerkingsrelatie ontstaat met de gemeente!

Dit is ècht nodig:

  • Versterking en vernieuwing van vrijwilligersorganisaties;
  • Samenhang tussen vrijwilligersorganisaties en beroepsorganisaties om versnippering en concurrentie te voorkomen;
  • (Financiële) ondersteuning voor vrijwilligersorganisaties door de gemeente;
  • Een inclusieve aanpak vanuit de gemeente omtrent het sociaal domein;
  • Focus op de Venlose gemeenschap met oog op toekomstige (demografische) ontwikkelingen, liefst door middel van een wethouder gemeenschapsontwikkeling.

THEATER DE GARAGE
Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kom naar Theater de Garage waar u het verkiezingsdebat vanaf de tribune kunt volgen en vragen aan de aanwezige politici kunt stellen.

LIVESTREAM THUIS
We bieden ook de mogelijkheid tot een livestream vanaf uw eigen huiskamer. Ook hier dient u zich voor aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: vermeld in dat geval dat u de livestream vanaf uw luie stoel wilt bekijken!

Het PVOV wil, met het nieuw te vormen gemeentebestuur, een gezamenlijk vrijwilligerswerkbeleid opstellen: voor het sociaal domein, leefomgeving, ruimtelijke ordening, sport en cultuur.

Een betere samenhang betekent: een eenvoudige, doelmatige en krachtige samenwerking tussen de gemeente, vrijwilligersorganisaties en beroepsorganisaties.

Meld u aan via het formulier en kom naar theater de Garage waar u het verkiezingsdebat vanaf de tribune kunt volgen en vragen aan de aanwezige politici kunt stellen. We bieden ook de mogelijkheid tot een livestream vanaf uw eigen huiskamer. Ook hier dient u zich voor aan te melden via het formulier. Let op: vermeld in dat geval dat u de livestream vanaf uw luie stoel wilt bekijken!