Nieuws

Verslag Symposium

Op 12 oktober werd het symposium met als onderwerp "de kracht van vrijwilligerswerk en samenwerken!” georganiseerd. Een veelbelovende dag, zeker na de succesvolle safari de week ervoor! In een goed bezocht theater de Garage stond de koffie voor ons klaar. Met een naambatch op de borst en hoge verwachtingen togen 60 deelnemers naar het pluche van het theater. Hier werd het publiek getrakteerd op een zeer gevrarieerd en uitdagend programma met sprekers uit diverse hoeken. Politiek, wetenschap en praktijk volgden elkaar in hoog tempo op. Vrijwilligers- en organisaties, beroepskrachten, zorg/welzijnorganisaties, gemeente, bedrijfsleven en andere betrokkenen gingen met elkaar in gesprek.

TERUGBLIK
De aftrap was van onze voorzitter John Bongards die vervolgens de microfoon doorgaf aan Wethouder Frans Schatorjé. Dagvoorzitter Petra van der Horst nam ons de rest van de middag mee in de wereld van het vrijwilligerswerk en de beroepsoepsorganisaties. De lokale politiek hebben we helaas gemist, maar daarvoor hebben we op 10 maart 2022 een politiek debat georgansieerd. Noteer deze datum alvast! De sprekers Professor Lucas Meijs, Jan Custers, wisselden elkaar vervolgens af. En na de pauze was er ruimte voor Dana Feringa & Saskia Overbeek en een paneldiscussie met Frans Schatorjé (wethouder Venlo), Jan Custers (beroepsvrijwilliger), Ricardo Muller (Incluzio) en Dana Feringa (Fontys Hogeschool Eindhoven). 

Download hier alle filmpjes en presentaties (wetransfer)

Een reactie van Gerryan Huijs, Burgerkracht Limburg
"Een gevarieerd programma, vrijwilligerswerk vanuit de verschillende invalshoeken belicht vanuit de politiek, wetenschap en de praktijk. Aantal bijdragen waren scherp gesteld o.a vanuit Lucas Meijs: benader Vrijwilligers niet overweldigend maar maak het klein de benadering. De wetenschappelijke bijdrage was zeer verhelderend".

EXTRA DEMENSIE
Enkele sprekers waren online aanwezig, dat maakte de dag wel extra speciaal. Hede ten dage normaal gesproken geen uitdaging, maar de techniek vroeg deze middag toch even om extra aandacht.

De middag leverde in totaliteit meer dan voldoende stof tot nadenken. En voldoende stof om de komende periode de samenwerking binnen het Platform, het Pact van Venlo en de lokale overheid verder vorm te gaan geven. Samen met al die vrijwilligers en organisaties die zich bij ons aansluiten. Wilt u ook aansluiten, vul dan ons formulier in en doe mee!

Download hier alle filmpjes en presentaties (wetransfer)

"Wat mij vooral bijgebleven is, is de bijdrage van Lucas Meijs: Nu in onze samenleving nadrukkelijker de vrijwilligerskaart gespeeld wordt, is een herdefiniëring van de verhouding tussen onbetaald en betaald werk op zijn plaats. Immers, in twaalf tot vijftien procent van de in Nederland ingeschreven organisaties (profit en non-profit) wordt vrijwilligerswerk verricht. Vrijwilligers zijn niet alleen onafhankelijk, maar zullen ook minder lang (willen) blijven en voortdurend de samenleving in de organisatie brengen", aldus Bart Kuntzelaers, namens GroenLicht

Copyright © 2020 Platform Vrijwilligers Organisatie Venlo